دریاچه ولشت مرزن آباد
_ ولشت یکی از ۱۰ دریاچه ی آب شیرین ایران به شمار می رود.
در مسیر دریاچه ولشت
برای رسیدن به این دریاچه باید راهی جاده چالوس شویم که پیچ و خم های کوهستانی و چشم اندازهایش زبانزد خاص و عام است. پس از جدا شدن از این جاده ی رویایی باز هم وارد مسیری دیدنی و تماشایی می شویم که از میان طبیعت می گذرد و جنگل های کاج در کنارش ما را به سوی ولشت بدرقه می کنند. مناظر روستایی و کلبه های کوچکی که وجود دارند از مقابل چشمانمان می گذرند و بر زیبایی های سفرمان می افزایند. پس از طی این مسیر و گذر از یک جاده ی خاکی وقت آن است که آرامش را در کنار دریاچه ولشت جستجو کنیم…
مسیری کوهستانی را طی می کنیم و در جستجوی دریاچه ای زیبا هستیم. دریاچه ای که در میان دره ای قرار گرفته و همچون جواهری خودش را از نگاه ها پنهان کرده است. آب از قلب زمین می جوشد و از طریق جوشش چشمه ها خودش را به دریاچه می رساند. در این میان نزولات آسمانی نیز بخش از آب آن را تامین می کنند. نام این دریاچه ولشت است و یکی از ۱۰ دریاچه ی آب شیرین ایران به شمار می رود. در اینجا جالب است بدانید که در کشورمان تنها ۲۸ دریاچه طبیعی و ۹ دریاچه بر اثر ساخت سد وجود دارد.
این دریاچه ی آب شیرین به عنوان هفتاد و یکمین اثر طبیعی ایران توسط سازمان میراث فرهنگی در ۱۵ مهر ۱۳۸۸ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفته است و تمامی مناطق اطراف آن در لیست مناطق حفاظت شده ی سازمان حفاظت از محیط زیست قرار دارد.
دیدنی ها و تفریحات
دریاچه ی ولشت توسط کوه هایی محاصره شده و تصویری متفاوت را به نمایش گذاشته است که تماشای آن آرامش کم نظیری را به شما ارائه می دهد.
ثبت تصویر از این شاهکار طبیعی و ملی یکی از لذت های این سفر است.
قدم زدن در کنار دریاچه و لذت بردن از فضای متفاوت آن را فراموش نکنید.
اگر به اصول ماهیگیری آشنایی دارید وسایل ماهیگیری خود را بردارید و به سوی ولشت بروید.
درختان کمی در کنار دریاچه وجود دارند و میزان سایه در فضای اطراف آن کم است اما می توانید در سایه ی همین درختان هم چند ساعتی را بگذرانید و لحظات خوشی را برای خود رقم بزنید.
شنا در این دریاچه می تواند تجربه ای لذت بخش و در عین حال تلخ باشد. اگر شناگر حرفه ای نیستید و یا فردی حرفه ای در کنار شما نیست به هیچ وجه تن به آب دریاچه نزنید.
در این دریاچه امکانات قایق سواری نیز وجود دارد که می توانید به وسیله ی آنها به میان دریاچه بروید . برخی نیز با بردن قایق های بادی خود ، تفریحی متفاوت را در سفرشان رقم می زنند.
مشخصات دریاچه ولشت
دریاچه ولشت در داخل کاسه ی بزرگی از زمین هایی با خاک های رانشی و فرسایشی شکل گرفته است و ۱۵۰۰۰۰ متر مربع وسعت و ۲۰ متر عمق دارد. میزان حجم آب این دریاچه در حدود ۳ میلیون متر مکعب است که از چشمه های جوشان میان دریاچه و نزولات جوی تامین می گردد. ولشت، آب سریز ندارد و تنها سطح آب آن بالا و پایین می رود.
مشاهدات غواصان
در تیرماه سال ۱۳۹۳ گروهی از غواصان به منظور تحقیقات بیشتر وارد ولشت شدند. بررسی های آنان نتایج زیر را در بر داشت:
حداکثر عمق دریاچه ۲۲ متر تخمین زده شد که میانگین آن در اطراف ۹ متر و در وسط دریاچه ۱۸ متر می باشد. در ساعت ۱۰ صبح که دمای محیط اطراف حدود ۳۱ درجه بود، اندازه گیری دمای آب در سطح عددی برابر ۲۶ درجه، در عمق ۶ متری ۱۹ درجه، در عمق ۱۴ متری ۱۳ درجه و در عمق ۲۰ متری ۵ درجه را نشان می داد.
به دلیل اینکه بستر دریاچه از خاک بسیار نرم و خاکستری رنگی تشکیل شده است میدان دید محدودی را در اختیار غواصان قرار می دهد. تا عمق ۵ متری تا حدود ۱ متر قابل رویت است و پس از آن تا عمق ۱۰ متری حدود ۶۰ سانتی متر و تا عمق ۱۵ متری ۳۰ سانتی متر و در نهایت تا عمق ۲۰ متری حدود ۱۰ سانتی متر میدان دید وجود دارد.
پوشش گیاهی و جانوری
از نظر پوشش گیاهی تنها چند درخت در اطراف دریاچه دیده می شود و بیشتر گیاهان بوته ای کوچک و تعداد زیادی گیاه نی بن که ریشه هایشان تا عمق ۶ متری زمین نفوذ کرده اند، به چشم می خورند. موقعیت خاص منطقه باعث شده است تا این محل مامن امنی برای پرندگان مهاجر و آبزیان باشد. ماهی سفید، اردک ماهی، مار آبی، قورباغه و شاه کولی از جمله آبزیان این دریاچه هستند.
بهترین فصل سفر
بهترین زمان برای بازدید از دریاچه ولشت بهار و تابستان است اما طبیعت در همه ی فصول جاذبه های خاص خودش را دارد.
بهار و تابستان: به دلیل سرسبزی منطقه بسیاری در این فصول راهی دریاچه می شوند اما شرجی بودن هوا ممکن است کمی آزاردهنده باشد.
پاییز و زمستان: با سرد شدن هوا، دما تا منفی ۳۰ درجه نیز کاهش پیدا می کند و حتی دریاچه یخ می زند.
کجا بمونیم؟
اگر قصد داشتید به تماشای دریاچه بروید و در نزدیکی آن اقامت داشته باشید می توانید از هتل ها و خانه های محلی کلاردشت و شهرهای دیگر که در نزدیکی دریاچه هستند استفاده کنید. اقامت در طبیعت نیز می تواند تجربه ی متفاوتی را برای شما رقم بزند.
دریاچه ولشت در در استان مازندران، بخش کلاردشت، در جنوب غرب شهر چالوس و شمال شرق کلاردشت و در نزدیکی شهر مرزن آباد واقع گردیده است. در قسمت جنوب غرب این دریاچه علمکوه و در دور تا دور آن آبادی هایی به نام های سماءسرکا، جلاجور، ولشت و ارزاودیمو قرار دارد. به غیر از این آبادی های کوچک و بعضا خالی از سکنه، روستای نسار با ۴ کیلومتر فاصله و ۲۰۰ خانوار جمعیت و شهر کلاردشت نزدیکترین مراکز روستایی و شهری به این دریاچه هستند.
راه دسترسی و اطلاعات بازدید
برای رسیدن به دریاچه ولشت ،در محور چالوس به تهران ، ۲۳ کیلومتر بعد از پل کجور و ۳ کیلومتر قبل از مرزن آباد یک راه آسفالته به سمت غرب وجود دارد که شما را از جاده اصلی جدا می کند. با ورود به جاده و پشت سرگذاشتن سر بالایی ها و پیچ ها و عبور از کنار جنگل های زیبای کاج به روستای کردی چال می رسید. از روستا یک راه خاکی وجود دارد که شما را به ولشت می رساند.
برای ورود به محوطه ی دریاچه باید مبلغ ۵۰۰۰۰ ریال بپردازید.