مراسم گلابگیری کاشان
مراسم گلابگیری که امروز در کاشان لتان خوانده میشود سابقه ای دراز دارد. داستان از این قرار است: از صدها سال قبل(نقوش به جا مانده بر سفالینه های تپه سیلک، شعرها و سفرنامه ها وجود گل سرخ را در زمانهای دور تصدیق میکند) با شکفتن گل های سرخ محمدی، زن و مرد و بزرگ و کوچک صبح زود از خانه بیرون میزنند و مشغول چیدن گل میشوند. آنهایی که مزرعه ندارند برای دیگران گل می چینند و آنهایی هم که فاقد وسایل گلابگیریاند، گلهایشان را به دیگران میفروشند. گلابگیرها قسمتی از خانه شان را به انبار کردن گلاب اختصاص میدهند و آنچه باعث میشود مراسم گلابگیری در شهرهایی مثل قمصر و نیاسر تماشاگران زیادی داشته باشد، شیوه سنتی گلابگیری است.
به این شکل که وسایلی مثل دیگ، پارچ، قرابه، نی و شیشه در شیوه سنتی به کار میآید. در گلابگیری به روش سنتی هر یک کیلو گلبرگ را با یک لیتر آب در دیگی مسی میریزند و دیگ را روی هیزم میگذارند. درپوش دیگ را میگذارند و با تعبیه واشر لاستیکی بین دیگ و درپوش از نشست بخارها جلوگیری میکنند. روی در دیگ سوراخی است که به لوله های استیل و آلومینیومی متصل است و سر دیگر لوله، به ظرف مسی که پارچ است منتهی میشود. بخارهای به وجود آمده ار تقطیر، بعد از رد شدن از این لوله در پارچ مسیای که داخلش آب سرد وجود دارد، سرد و گلاب به دست میآید. گلابی که بعد از ۵ تا ۷ ساعت زحمت به دست آمده.
این مطلب را از دست ندهید: راهنمای گردشگری قشم: نوروز را در قشم چطور بگذرانیم؟
گلابگیری در کدام شهرها برگزار میشود؟
از اواسط اردیبهشت تا دو سه هفته بعدش، مهمانان زیادی برای تماشای مراسم گلابگیری راهی کاشان میشوند.
قمصر: قمصر در ۳۰ کیلومتری جنوب کاشان قرار گرفته و هرچند که نام گلاب بیشتر با قمصر گره خورده ولی در سایر شهرهای کاشان مثل نیاسر و روستاهایی همچون ون، سده و وداقان نیز گلابگیری انجام میشود. به خصوص در وادقان و ون در ۵۰ کیلومتری شمال کاشان، جایی که باغ های زیادی دارد و گلاب غلیظتری نیز به دست میآید.
نیاسر: نیاسر که به کهن باغشهر ایران معروف است، در ۳۰ کیلومتری غربی کاشان واقع شده و جدا از مراسم تماشایی گلابگیری، آبشار نیاسر، بنای چهارطاقی روی تپه های غرب نیاسر و آتشکده نیاسر از جمله جاهای دیدنیاش هستند. جایی که مختص کاشان است و نه هیج کجای دیگر دنیا.