مقصد گردشگری محبوب ترکیه
اختلاف ساعت با ایران: در نیمسال اول سال ۱/۵ـ و در نیمسال دوم سال ۵/ـ
زبان رسمی: ترکی استانبولی
واحد پول: لیر ترکیه
نوع برق شهری: ۲۳۰ ولت/ ۵۰ هرتز (دوشاخهی نوع C/F)
برق شهری وان
برق شهری وان
کد کشور: ۹۰++
کد شهر: ۴۳۲
شمارههای اضطراری:
آتشنشانی: ۱۱۰
آمبولانس: ۱۱۲
پلیس: ۱۵۵
شماره دفتر اطلاعات گردشگری: ۱۷۰
جهت رانندگی: راست
فرودگاه بین المللی: ندارد
وضعیت آب و هوایی
آب و هوای شهر وان قارهای بوده و زمستانهای بسیار سرد و پربرفی دارد اما در تابستان هوا خشک و گرم است. بارش باران عمدتا در فصل بهار و پاییز اتفاق میافتد. در سامانهی طبقه بندی «کوپن» وان در زیرگروه مناطق تابستان گرم و خشک آب و هوای مرطوب قارهای قرار گرفته است. کمترین دمای هوایی که تاکنون در این شهر ثبت شده است، ۴۶/۴ـ درجهی سانتیگراد است که در نهم ژانویهی سال ۱۹۹۰ به ثبت رسیده است.
بهترین زمان برای رزرو هتل
از آنجایی که شهر وان به مرز ایران نزدیک است، این شهر در آخر هفته و ایام تعطیل در طول سال پر از مسافر و گردشگر است. ایرانیان نیز بخش عظیمی از این گردشگران را تشکیل میدهند. بهعلت شلوغی بیش از اندازه در این ایام، بهتر است از طریق آژانسهای هواپیمایی هتل مورد نظر خود را رزرو کرده، یا در تورهای وان این آژانسها ثبت نام کنید تا آنجا به مشکلی بر نخورید. بدیهی است اگر قبل از رزرو هتل به این شهر بروید، امکان دارد نتوانید جایی را پیدا کنید یا اتاقی را چند برابر گرانتر به شما بفروشند. پس توصیه میشود اگر امکان دارد در ایام غیرتعطیل به وان سفر کرده و هتل را از طریق آژانسهای هواپیمایی رزرو کنید چون بیشتر اوقات قیمت آژانسها کمتر از قیمتی است که خود هتل به مسافران میفروشد.
هاستل (خوابگاه)
وضعیت هاستلهای شهر وان نسبت به قیمتشان زیاد مناسب نیستند. اگر بخواهید در این شهر در هاستل بمانید، باید به ازای هر نفر در هر شب ۳۰ لیر (حدود ۳۷ هزار تومان) بپردازید. این را هم در نظر بگیرید که در این هاستلها صبحانه ارائه نمیشود. بهطور کلی قیمت و کیفیت هتلهای وان، بهمراتب بهتر از هاستلهای این شهر است و اقامت در این مکانها توصیه نمیشود.
همانطور که گفته شد، هزینه و کیفیت هتلهای شهر وان بسیار مطلوب است و بهجز هتلهای ۵ ستارهی این شهر، هتلهای دیگر فقط صبحانه ارائه میدهند. هتلهای پنج ستاره نیز فقط پول اتاق و صبحانه را میگیرند و برای رزرو ناهار یا شام باید هزینهی جدا بپردازید. هزینهی هتلهای وان به شرح زیر است:
۱ ستاره ۳۵ لیر (حدود ۴۲ هزار تومان)
۲ ستاره ۴۰ لیر (حدود ۴۸ هزار تومان)
۳ ستاره ۵۰ لیر (حدود ۶۰ هزار تومان)
۴ ستاره ۶۰ لیر (حدود ۷۲ هزار تومان)
۵ ستاره ۱۰۰ لیر (حدود ۱۲۱ هزار تومان)
لازم به ذکر است که این قیمتها متعلق به ایام عادی سال است و در ایام خاص (مانند ژانویه یا عید فطر) قیمتها از ۵ لیر تا ۱۵ لیر افزایش مییابد.
صبحانه: همانطور که گفته شد، صبحانههای شهر وان در ترکیه بسیار معروف هستند و جزو مرغوبترین و باکیفیتترین صبحانههای این کشور محسوب میشوند. اگر هتلی که در آن اقامت دارید، صبحانه ارائه نداد یا خودتان تمایل داشتید بیرون از هتل صبحانه بخورید، در آن صورت باید برای هر وعده صبحانه بهطور متوسط به ازای هر نفر ۱۰ لیر بپردازید. در شهر وان رستورانهای مخصوص صبحانه وجود دارد که فقط صبحها و برای سرو صبحانه باز هستند. در داخل شهر مغازههای «بورک چی» و کافی شاپها صبحانهی با کیفیتی ارائه میکنند. در خارج شهر و ساحل زیبای «ادرمیت» (Edremit) رستورانهای مخصوص صبحانه وجود دارند و میتوانند گزینهی مناسبی برای تجربهی یک صبح زیبا با صرف صبحانهای خوب و باکیفیت باشد. لازم بهذکر است که ترکیه و شهر وان متنوعترین نوع پنیر را دارند و میتوانید صبحانهی متنوعی را میل کنید.
ناهار: اگر دوست دارید ناهار سبکی مانند «دونر کباب ترک» بخورید، هزینهی آن بهطور متوسط برایتان ۱۰ لیر (۱۲ هزار تومان) تمام میشود. سراسر شهر وان پر از رستورانهایی است که دونر کباب عرضه میکنند. اما اگر با دونر سیر نمیشوید، میتوانید از «کباب آدانا»، کوفته، مرغ بریان، کله پاچه، انواع سوپ یا فست فود را امتحان کنید. هزینهی متوسط ناهار ۲۰ لیر (۲۵ هزار تومان) میباشد. اما اگر دوست داشتید در خارج از شهر و کنار ساحل غذا میل کنید، ما رستورانهای «کوفته چی» را به شما پیشنهاد میکنیم که کوفتههای بسیار خوشمزهی مخصوص ترکیه را سرو میکنند. البته برای کسانی که عاشق گوشت و کباب هستند، پیشنهاد ویژهای داریم. در خیابان «جمهوریت» میتوانید «کباب تنوری بره» به قیمت ۲۲ لیر پیدا کنید که در داخل تنور پخته میشود و بسیار لذیذ است. اگر به شهر وان رفتید، حتما از دوغهای محلی آن هم امتحان کنید که طعمی به یاد ماندنی را برایتان به ارمغان خواهد آورد.
شام: برای شام هم میتوانید به رستورانها و غذاهایی که در قسمت قبلی ذکر شد بروید و از غذاهای لذیذ ترکی بچشید.
هزینههای حمل و نقل عمومی
وان شهر نسبتا کوچکی است و وسیلههای حمل و نقل عمومی آن اتوبوس، مینی بوس و تاکسی است که قیمتهای آن به شرح زیر است:
مینی بوس ۱/۵ لیر
اتوبوس ۱/۵ لیر
تاکسی (مسیرهای مستقیم و کوتاه) ۱۰ لیر
تاکسی (مسیرهای طولانی به ازای هر کیلومتر) ۳ لیر
وان شهر کوچکی است و بیشتر مراکز خرید آن کنار هم قرار گرفتهاند. اگر قصد دارید برای خرید یا جایی در فاصلهی نزدیک بروید، میتوانید بهجای گرفتن تاکسی پیاده رفته و از فروشگاههایی که در سراسر خیابانهای وان وجود دارند، بازدید کنید؛ تمام تاکسیهای این شهر بهصورت دربست کار میکنند و هر بار که سوار میشوید باید ۱۰ لیر بپردازید که معادل ۱۲ هزار تومان است.
از ساندویچهای ترک (دونر کباب) خوشمزه بخورید
میتوانید برای صرفهجویی در هزینههای مربوط به غذا از ساندویچهای بسیار خوشمزهای میل کنید (در زبان ترکی به آنها «دوروم» میگویند) که از مرغ و گوشت درست شدهاند. قیمت این ساندویچها بسیار مناسب بوده و کیفیت بسیار خوبی دارد و شما را کامل سیر میکند. شما حتی میتوانید با ۲ لیر این ساندویچها را تهیه کنید.
ثبت نام در تورهای آژنسهای مسافرتی باصرفهتر از سفر انفرادی است. چون این آژانسها هتلها را گارانتی میکنند و هزینهی هتل برای مسافر کمتر میشود. همچنین آژانسهای گردشگری مسافران را بیمه میکنند و این خود یکی از مزیتهای این تورها است. همچنین امروزه با توجه به وضعیت امنیتی ترکیه بهصورت انفرادی سفر کردن میتواند مشکلاتی را برای شما بههمراه داشته باشد.
با اتوبوس یا مینی بوس به جاهای دیدنی و تاریخی شهر بروید
در شهر وان آژانسهای مسافرتی نیز تورهای آپشنال دارند و میتوانید با پرداخت هزینه، در این تورها شرکت کرده و از جاهای دیدنی شهر بازدید کنید. اما فقط به دنبال راحتی نبوده و دوست داشتید با هزینهی کمتر، مدت بیشتری را در این مکانهای دیدنی و تاریخی صرف کنید، خودتان میتوانید با اتوبوس یا مینی بوس به این مکانها رفته و هرچهقدر که دلتان خواست آنجا بمانید. چون تورها در مدت زمان معین شما را به چند جای مختلف میبرند تا در آن مدت بتوانید همهی جاهای دیدنی شهر را ببینید.
در کنسرتهای رایگان شرکت کنید
در برخی ایام خاص در شهر وان کنسرتهای رایگانی برگزار میشود که میتوانید در آنها شرکت کرده و سفر فوق العادهای را با هزینهی کمتری تجربه کنید. چنین کنسرتهایی در مراکز و میدانهای اصلی شهر برگزار میشود.
وان یکی از شهرهای تاریخی تاریخی ترکیه است و قدمت آن به ۷ هزار سال قبل از میلاد میرسد و در دوران تمدن اورارتویی پایتخت شد و هماکنون نیز نشانههایی از این تمدن دیده میشود. این شهر آثار تاریخی و طبیعی بسیار جالب و دیدنی دارد که به معرفی آنها میپردازیم:
قلعهی وان یکی از قلعههای تاریخی این شهر است که قدمت آن به ۹ قرن قبل از میلاد میرسد. این قلعه بر فراز کوههای ساحل شرقی دریاچهی وان و در فاصلهی ۵ کیلومتری مرکز شهر قرار گرفته است و با یک پیادهروی کوتاه میتوانید به دامنههای این کوه و قلعه برسید. امروزه از این قلعهی باشکوه به جز مخروبهای با ستونهای عظیم و دیوارهای سر به فلک کشیده چیزی باقی نمانده است. اگر در فصل بهار و تابستان به این قلعه بروید، با طبیعتی بسیار زیبا و شگفت انگیز مواجه میشوید که میتواند زمینهی زیبایی برای عکسهایتان باشد.
در شهر وان علاوهبر این قلعه، قلعههای دیگری با نامهای هوشاب، آغارتی، چاووش تپه، آیانیس، توپراک کاله و انزاف وجود دارد که همگی نشان از تاریخ و تمدن کهن این شهر دارد.
مناسب برای: پیادهروی، افراد ماجراجو و دوستدار مکانهای تاریخی
نکتهها:
چون این قلعه بالای کوه قرار دارد، حتما لباس و کفش مناسب بههمراه داشته باشید.
دریاچهی وان بزرگترین دریاچهی ترکیه است که مردم قدیمی محلی به آن دریا (دنیز) میگویند. شاید بتوان گفت دریاچهی وان مهمترین جاذبهی گردشگری این شهر است که به نماد این شهر تبدیل شده است. اگر به شهر رفتید حتما به این دریاچه، ساحل آن و رستورانهای اطرانش سر بزنید. دریاچهی وان در قسمت غربی شهر قرار دارد و فاصلهی آن از شهر (ساحل ادرمیت) حدود ۱۲ کیلومتر است. گفته میشود این دریاچه در اثر فعالیتهای آتشفشانی در سالهای دور شکل گرفته است. آب دریاچه از جویبارهای کوههای اطراف تامین میشود. طول آن ۱۲۰ کیلومتر، عرضش ۸۰ کیلومتر است و ۱۷۱ متر عمق دارد؛ اما عمیقترین قسمت دریاچه ۴۵۱ متر است. ساحل وان شنی است و آب شفاف و نمک دار آن برای شنا بسیار مناسب است.
مناسب برای: افراد آرام، دوستدار دریا و شنا، افراد دنبال آرامش و سکوت
نکتهها
اگر میخواهید با سرویس حمل و نقل عمومی به ساحل این جزیره بروید، باید با اتوبوس به اسکلهی وان (۶ کیلومتری) بروید.
جزیره و کلیسای آکدامار (آختامار)
جزیرهی آکدامار بزرگترین جزیرهی دریاچهی وان است که طبیعت بسیار زیبایی دارد و شکوفههای درختهای بادام آن در بهار جزیره را مثل برف سفید میکند و عطر شکوفهها در فضا میپیچد. کلیسای قدیمی آکدامار که به آن کلیسای صلیب مقدس هم میگویند، در مرتفعترین قسمت جزیره و ۴۱ کیلومتری جنوب غربی شهر وان قرار گرفته است. کلیسا با معماری ارمنی «مانوئل» و بهدستور «گاکیک یکم واسپوراکان» مابین سالهای ۹۱۵ تا ۹۲۱ میلادی ساخته شده است. برای رفتن به این جزیره میتوانید از اسکلهی وان و موتورهای دریایی یا کشتیهای کوچک مسافربری در عرض ۲۰ دقیقه به جزیره برسید.
در مورد نام این جزیره و کلیسا افسانهای وجود دارد که شاید برایتان جالب باشد. در این افسانه آمده است که دختری به نام «تامارا» (که یا شاهزاده بود یا دختر کشیش اعظم کلیسا) عاشق پسر روستایی میشود و برای این که پسر بتواند خودش را برای دیدن معشوقش به جزیره برساند، هر شب آتشی را در جزیره روشن میکرد تا پسر بتواند با شنا کردن خودش را به او برساند. خبر این دیدارها به پدر شاهزاده تامارا میرسد و او در یک شب طوفانی آتشی را در قایق روشن کرده و قایق را به امواج دریا میسپارد. پسر هم بهدنبال نور قایق شنا میکرد تا این که از توان افتاده و اسیر امواج خروشان دریا میشود و از سر ناچاری فریاد میزند «آخ آتامارا»؛ به همین علت بعدها این جزیره و کلیسا با این نام شهرت مییابد.
مناسب برای: شنا، افراد آرام، عاشقان طبیعت و آثار تاریخی
یکی دیگر از نمادهای شهر وان، گربههای سفید این شهر هستند که رنگ چشمهای آنها به رنگ آبی یا کهربایی است و رنگ چشم برخی از آنها نیز دو رنگ (یکی آبی و یکی کهربایی) است. این گربهها کمیاب هستند و بههمین علت برای محافظت از نسل آنها در محوطهی دانشگاه از آنها مراقبت میشود. همچنین در نزدیکی قلعهی وان، یک نمایشگاه دائمی نقرهجات قرار دارد و تعدادی از گربهها را در یک مکان نگهداری میکنند و میتوانید از پشت شیشه از این گربهها بازدید کنید.
مناسب برای: دوستداران حیوانات
آبشار مرادیه
آبشار مرادیه از دیگر جاذبههای طبیعی و گردشگری شهر وان است که در ۸۸ کیلومتری این شهر و ۱۰ کیلومتری شهر مرادیه قرار گرفته است. مسافران ایرانی که از مرز بازرگان و مسیر بازرگان- چالدران- وان به شهر وان میروند، میتوانند در مسیر از این آبشار زیبا هم بازدید کنند. عرض آبشار حدود ۷۰ الی ۸۰ و ارتفاع آن ۵ الی ۶ متر است. این آبشار بسیار پرآب بوده و از فاصلهی ۵۰ متری آن میتوانید صدای دلنشین آب را بشنوید. در مقابل آبشار هم چند چایخانه و رستوران وجود دارد که میتوانید آنجا خستگی در کنید.
مناسب برای: دوستداران طبیعت و افراد دنبال آرامش
مراکز خرید وان
شهر وان پر از مراکز خرید بزرگ است و اکثر برندهایی که در آنتالیا و استانبول شعبه دارند، در وان نیز فعال هستند و این شهر برای خرید بسیار مناسب است. اگر کسی قصد دارد برای خرید به ترکیه برود، وان برای او گزینهی مناسبی است چون تمام برندها در این شهرها حضور دارند و هزینهی سفر بسیار کمتر از سفر استانبول یا آنتالیا است. بزرگترین مرکز خرید این شهر «مرکز خرید وان» (Van AVM) نام دارد که در انتهای خیابان جمهوریت قرار گرفته است. خیابانهای «جمهوریت» و «کاظم کارا بکیر» بیشترین تعداد فروشگاههای لباس، مواد غذایی و لوازم منزل را دارند. AVM مخفف «Alis Veris MerkeziK» است که به معنی «مرکز خرید و فروش» است. در وجب به وجب این شهر میتوانید فروشگاههایی را پیدا کنید که در اکثر روزهای سال اجناس خود را با تخفیفهای خوب عرضه میکنند. مراکز خرید بزرگ این شهر به شما این امکان را میدهند که اجناس مورد نیاز خود را، از پوشاک گرفته تا لوازم منزل، از آنجا خریداری کرده و حتی صبحانه، ناهار یا شام خود را آنجا میل کرده و برای کودکانتان نیز شهربازی پیدا کنید.
مناسب برای: عاشقان خرید
نکته:
در این مراکز خرید، مانند خود اهالی ترکیه چانه زدن را فراموش نکنید.
صبحانه وان
همانطور که قبلا هم ذکر شد، صبحانههای وان بسیار مشهور بوده و تنوع بسیار گستردهای دارد. اگر اهل گردشگری غذا هستید، حتما به وان سفر کنید تا معنای واقعی صبحانه را در این شهر ببینید. از خوراکیهایی که در وعدهی صبحانه در این شهر سرو میشود میتوان به پنیر، خامه، کره، زیتون، پیدهی مشهور وان، جاجیک (نوعی ماست و خیار محلی وان)، پنیر دارای سبزی، مورتوا، کاووت، خامهی ماندا، عسل کاراکوان، املت کاوورما، انواع سوپهای محلی، کله پاچه و انواع نانهایی اشاره کرد که بهصورت تازه عرضه میشود و طعم اصیل نانهای آناتولی شرقی را به شما ارائه میکند.
مناسب برای: طرفداران گردشگری غذا و افراد خوش خوراک
نکته:
برای شما که عاشق خوردن غذا در طبیعت و کنار دریا هستید، پیشنهاد ویژهای داریم. در ساحل «ادرمیت» یک رستوران مخصوص صبحانه به نام «سوتچو کاهوالتی» (Sutcu Kahvalti) وجود دارد که نمای آن کاملا شیشهای بوده و میتوانید هنگام خوردن صبحانه به تماشای دریاچه نیز بنشینید. اگر دوست دارید یک صبحانهی محلی معرکه تجربه کنید، حتما باید سری به آن بزنید.
غذاهای وان
غذاهای ترک از لحاظ طعم و کیفیت در جهان شهرت دارند رژیم غذایی مردم این کشور بیشتر بر پایهی غذاهای خمیری و غذاهایی است که با نان سرو میشوند و مصرف برنج بهصورت پلو در این کشور بسیار کم است و اگر برنج بخورند، آن را بهصورت کته مصرف میکنند. نمیتوان کسی را یافت که از غذاهای ترک خوشش نیاید و به مزاجش خوش نیاید؛ از دسرها، سالادها و پیش غذاهای آن گرفته تا غذای اصلی آن. اینجا به معرفی برخی از خوشمزهترین غذاهای شهر وان میپردازیم:
کباب آدانا
این کباب یکی از خوراکیهای بسیار خوشمزهی ترکیه است که در وان هم سرو میشود و باب طبع ایرانیان است. این غذا معمولا با گوشت گوسفندی درست میشود، به این صورت که با ساطور به قدری خورد میشود که تقریبا کمی از گوشت چرخ کرده درشتتر است و شبیه کوبیدههای ایرانی است. کباب آدانا کمی تند است چون به آن فلفل قرمز ترک اضافه میکنند.
کوفته
کوفتههای ترک کمی متفاوتتر از کوفتههای ایرانی است و در منطقهی آذربایجان غربی و مناطق مرزی چنین کوفتههایی میپزند که بیشتر به کتلتهای ما شباهت دارد. گوشت چرخ کرده، جعفری، فلفل و نمک این غذای خوشمزه را تشکیل میدهند. رستورانهای وان کوفتههای بسیار لذیذ و باکیفیتی عرضه میکنند. برخی از رستورانهای ساحل دریاچه نیز هستند که فقط کوفته سرو میکنند.
پیده و لاهماجون
این غذاها را میتوان به «پیتزای ترکی» تعبیر کرد که از خمیر نازک درست میشود و روی آن را موادی همچون گوشت خرد شدهی بسیار ریز، پنیر «کاشار» و سبزیجات پر میکنند. این غذاها بسیار لذیذ بوده و قیمت نسبتا مناسبی دارند.
کونفه (Kunefe)
کونفه یکی از دسرهای بسیار خوشمزهی ترک است که هم ساده و هم با بستنی یا خامهی محلی سرو میشود. این دسر از رشتههای کادایف، پنیر بدون نمک و کره تشکیل میشود که بعد از پخت روی آن شربت مخصوص میریزند و طعم بسیار لذیذی دارد. این دسر با پودر پستهی فراوان تزیین میشود.
کباب بره
در وان بره را درسته داخل تنور میگذارند و بعد از پخت بههمراه نان، فلفل شیرین و گوجه سرو میکنند.
بورک به غذاهایی گفته میشود که با خمیر نازک یوفکا تهیه میشوند. از انواع بورک میتوان به «سوبورکی»، «کیما بورکی» (بورک گوشت چرخ کرده)، «پاتاتس بورکی» (بورک سیب زمینی)، «اسپاناک بورکی» (بورک اسفناج) و «مرجیمک بورکی» (بورک عدس) اشاره کرد.
آش دوغ (Ayran asi)
این آش شبیه آشهای محلی ایران و منطقهی آذربایجان است که از دوغ بسیار غلیظ، سبزیهای محلی مخصوص این شهر و برنج تشکیل شده است و طعم بسیار لذیذی دارد.