شهر قاضی آنتپ

شهر قاضی آنتپ (Gaziantep)

در منابع مختلف املاهای متفاوتی برای این شهر وجود دارد ،مانند : قاضینتپ ، قاضی انتپ ،قاضی انتب ، غازی انتپ ، غازیان تپه ، غازی عین تاپ.

در فرهنگ نامه دهخدا منطقه عین تاب در شمال حلب ذکر شده؛ در عربی شهر را غازی عین تاب و غازی عنتاب می نویسند و در بیشتر نقشه های فارسی ، غازی انتپ آمده و در کتاب های سبز وزارت خارجه قاضی انتپ نوشته شده است. سفارت ترکیه در ایران نام این شهر را قاضی انتپ می نویسد. گاهی به صورت غیر رسمی این شهر را آنتپ هم می نامند.

جغرافیای طبیعی شهر قاضی آنتپ

این شهر مرکز استان قاضی انتپ است که در جنوب شرقی ترکیه و شمال کشور سوریه قرار دارد و جزء شهرهای قدیمی جهان است. قاضی انتپ ششمین شهر پرجمعیت ترکیه و بزرگ ترین شهر در بخش جنوب شرقی آناتولی می باشد. مساحت این شهر 7،642 کیلومتر مربع و ارتفاع متوسط آن 859 متر از سطح دریاست. قاضی انتپ در مسیر جاده ایران و سوریه قرار دارد و شهر کرمانشاه در غرب ایران خواهرخوانده این شهر است. این شهر دو منطقه شهری به نام های ساهینبی (Sahinbey) و سیهیت کامیل دارد.

آب و هوایی شهر قاضی انتپ

قاضی انتپ آب و هوای مدیترانه ای و قاره ای دارد ؛ تابستان های آن گرم  و خشک و زمستان های آن سرد و مرطوب است ، مشابه شهرهای شمال غربی ایران.

نمودار

جمعیت شهر قاضی انتپ

در سال 2010 جمعیت قاضی انتپ حدود 1،341،054 نفر بوده است و تراکم جمعیت آن 212 نفر در هر کیلومتر مربع بوده است. جمعیت این شهر ومنطقه از ترک ، عرب و کرد تشکیل شده است.

تاریخچه شهر قاضی انتپ

قاضی انتپ از شهرهای قدیمی منطقه است و تاریخ آن به دوران هیتایتی ها بر م یگردد. در  زمان امپراتوری هخامنشیان و ساسانیان این منطقه اغلب تحت حاکمیت ونفوذ ایرانیان بوده و برخی از جنگ های بین ایران ، یونان و روم در این منطقه رخ داده است. پس از ظهور اسلام و گسترش آن در همان ابتدا ، منطقه تحت حاکمیت آنها درآمد؛ به طوری که در زمان حکومت ابوبکر در سال 12 هجری ، دمشق و مناطق اطراف آن توسط برادر بزرگ تر معاویه (یزید)فتح شد و پس از فوت یزید و شهادت علی (ع) ، معاویه حکومت امویان را با مرکزیت دمشق ایجاد کرد. بدین معنی که از همان سال 12 هجری منطقه از جمله محدوده قاضی انتپ به حاکمیت اسلام درآمد. از سال 661 بعد از میلاد، خلفای اموی و از 750 بعد از میلاد خلفای عباسی این منطقه را اداره می کردند. در دوران حکومت اموی و عباسی ، چند جنگ بین آنها و امپراتوری روم شرقی در این منطقه رخ داد. بعد از فروپاشی سلسله عباسی ، منطقه توسطاقوام مختلفی به تصرف درآمد. در سال 962 روم شرقی آنجا را تصرف کرد و تسلط آنها تا سال 1067 ادامه داشت. پس از آنها سلجوقیان منطقه را به دست گرفتند.

در سال 1516 با توسعه و تسلط امپراتوری عثمانی ، شهر قاضی انتپ نیز جزو مناطق تحت حکومت آنان شد. از آن تاریخ ترکان عثمانی و پس از آن جمهوری ترکیه بر منطقه تسلط داشته و دارند.

6Ld9QeYjAAAAAA6n-aXWvOcAqXqdJM_-zuKt72QR